Ett avsevärt läckage

Jag skriver på min reportagesamling som förhoppningsvis ges ut i sommar eller höst under titeln Djävulens kök. Här ett utdrag ur ett kapitel om de svenska slavforten i Ghana.

I Accra ligger också Fort Christiansborg som är uppkallat efter den danske kungen Christian IV. Detta var i många år sätet för Ghanas regering, men så sent som 2005 uppstod en politisk diskussion om huruvida landet verkligen borde styras från ett gammalt slavfort. För ett dussintal år sedan flyttades därför administrationen till Jubilee House.

Fort Christiansborg ersatte på 1650-talet den gamla svenska handelsposten Osu och idag kallas fortet oftast Osu Castle.

När danskarna tog över och byggde upp fortet gjordes det stabilt. Det närmast sandslott som svenskarna haft ersattes av ett fort i sten. Väggarna blev tre meter tjocka och det byggdes till etappvis under årtiondena som gick. Det var ett handelsfort men hårt bestyckat och lagerutrymmet blev alltför snålt tilltaget.

Kwesi J Anquandah citerar i boken Castles & Forts of Ghana den danske officeren Römer som skrev dagbok på 1760-talet:

”Det fanns inte plats för mycket varor, särskilt inte då skeppen kommit in med vardera 30 till 40 000 krukor konjak. Vi placerade konjakskärlen i uppassarnas rum vilket medförde ett avsevärt läckage”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s