På resa 3

Fjärde dagen i april. Gravesend-Great Yarmouth

Tre högröstade karaktärer som tagna ur en Ken Loachfilm står utanför mitt hotellrumsfönster på bottenvåningen och skriker FUCK, FUCK, FUCK, på söndagskvällen. Jag vet inte om de är portade på hotellet eller de för ett för dem normalt samtal.

Hotellet i Gravesend är som alla engelska hus, byggt för samvaro, d.v.s. du hör allt från de andra rummen och gatan. Bara kylskåpet som överröstar. Men det är billigt, varmt o hyfsat rent och drivs av en ryss.

Storstäderna centrifugerar ut skiten i en ring runt city och motorvägen runt London är ett mänskligt misslyckande. Beklämmande dikeskanter; skräp och vandalisering, pisseflaskor och bajspapper, plast som far och flyger och glaskross.

Det är en fattigmans färdväg och bestört undrar jag varför jag lämnade unionen för det här u-landet.

Krampen släpper samtidigt med regnet när lastbilstrafiken blinkar höger mot hamnarna i Harwich och Felixstowe. Jag fortsätter norrut. East Anglia, Essex, Suffolk.

Lunch bak ratten vid Stratford St Mary’s Church. Fransk parkering. Studerar kyrkan mellan tuggorna och macchiaton. Fasad i skarphuggen flintsten. Aldrig sett något liknande. Fladdermössen har en fristad i tornet.

Strosar runt Sutton Hoo i nästan-sol. The Dig. Filmen om arkeologiprofessorernas mardröm, den självlärde Basil Brown (1888-1977), och hans uppdragsgivare, dödssjuka Edith Pretty. En grandios story (Netflix). Vi pratar anglosaxaren Raedwalds gravskepp från 620-talet, tidig järnålder. Stressen går vilse bland de historiska kullarna. Njuter i hård och mild vind. Det är fortfarande lantbruk här. Grisarna går fritt utomhus.

Hemligheten bakom arkeologi är tålamod och en bra spade. (Basil Brown).

Kväll i Great Yarmouth. Pre-season. Folk larvar runt mellan spelautomater och fastfoodsyltor i ett halvöppet lågbudget-Vegas. Bor hos åldermannen Stephen några gator upp från strandpromenaden. Rent, snyggt, billigt. 10 points.

Glansen har flagnat i not-so-Great Yarmouths nöjeskvarter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s