På resa 4

Femte dagen i april. Great Yarmouth-Scarborough

Stephen tassar runt och levererar breda, brittiska baconskivor, ett gnistrande vitt stekägg, vidbrända toastskivor och lite lagom med bönor sedan jag tackat nej till Corn Flakes och yoghurt. Efter kaffet är Sigge på rull igen.

Tidigare bosatt i, besatt av, vattenriket finns det en illa hanterad svaghet för att trampa ut i våtmarker i mina Converse. Spana, kolla, jämföra. Gibraltar Point ligger söder om Skegness. Som sommarort har Skegness en del av charmen som Great Yarmouth blingblingat bort.

Rundan blir fyra kilometer. Det blåser styv kuling och möjligen ytterligare någon grad på Beaumontskalan. Fåglarna hukar i vinden och ornitologen blir malakolog. På stranden där tidvattnet dragit sig tillbaka plockas snäckor. Fickan full av skal o sand drar jag mig upp igen till dammar och gömslen. Lärkor, en steglits, en spov i flykten, några vadare och två Eurofighter Typhoon som ska skrämma ryssen.

Glor en stund på skrattmåsarna som visar sig vara skärfläckor.

Vidare norrut. Simon & Garfunkel hade inte tid att skriva låtar till filmen Mandomsprovet. De rafsade ihop nått. En låt om Mrs Roosevelt blev till Mrs Robinson och Scarborough Fair trycktes in med persilja och timjan och allt.

Are you going to Scarborough Fair?
Parsley, sage, rosemary, and thyme
Remember me to one who lives there

She once was a true love of mine

Havsutsikt! Det ligger ett slott på klippan alldeles söder om hotellet. Henry II lär ha varit ansvarig. Han som tog död på biskopen i Canterbury vilket fick följder i Lyngsjö kyrka utanför Everöd. Ett stenkast från Jorvik var såklart vikingarna här. Inte många fysiska spår men de isländska sagorna berättar att Torgils den harmynte kom hit. Torgils Skarthi som han hette på isländska.

Scarborough betyder alltså Harmyntsborg. Ett udda namn. Samtidigt försöker britterna ta tillbaka sin historia och har på senare tid konstruerat en alternativ förklaring förankrad hos anglosaxarna.

2 reaktioner på ”På resa 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s