1300-talets byggfusk

Under roadtrippen i England fick jag en förfrågan från ett bibliotek att komma och prata om landet. Jag tackade ja. Sen tänkte jag efter.

Första kontakten med Storbritannien. Brevvän i 10-11-årsåldern. Miss Margret från Chesterfield. Hon hade fräknar, krulligt svart hår och hemstickad kofta.

2007 gjorde jag en mc-tur i Midlands. Då kunde jag inte låta bli att åka till Chesterfield för att se brevlådan och huset där mina brev ramlat in. 5, Pevensey Avenue. Huset var öde. Jag tog in på hotell över natten. I rummets telefonkatalog gjorde jag en slagning på hennes namn. Ingenting. Borta.

Namnet Chesterfield associeras till cigaretter. Tobaksdistrikten i Chesterfield county i Virginia har sannolikt hämtat namnet från Derbyshire.

På stadsbiblioteket i Helsingborg lyssnade jag på LP-skivor. En av dem var Ruben Nilssons Fimpen och tändstickan:

”Å kors så rysligt intressant, goddag” sa fimpen milt

”Jag är av gammal god familj, av ätten Chesterfield.

Det var ett misstag troligtvis, att jag blev kastad bort

man brinner i sin ungdomsvår… och därför blir man kort.”

Namnet Chester kommer från romarna. Finns på många håll i Storbritannien. Det är egentligen samma ord som i castle, slott eller borg.

Chesterfieldfåtöljer, -soffor har ni kanske också hört talas om. Stabila, robusta skinnmöbler som kännetecknas av att de har lika höga armstöd som rygg.

Chesterfield i sig saknar attraktioner förutom sitt knasigt vridna kyrktorn.

Det sägs att en smed skulle sko fan själv och med vilje slog in en stor spik i foten på honom. Han blev så förbannad att han for upp och lappade till kyrktornet som snurrade runt.

Fast det är nog mer sant att när kyrkan byggdes på 1300-talet hade många av de dugligaste hantverkarna dukat under i digerdöden och glada amatörer fick chansen. Trävirket man byggde med hade inte fått torka tillräckligt. Sen la man blytak på och när det värmdes av solen på ena sidan och låg i skuggan på den andra så torkade det inte riktigt i samma fart och därmed kunde det dra turister. Rent byggfusk alltså.

Fotbollslaget som numera harvar i de lägre serierna kallas ”spireites” efter det skruvade taket. De förlorade så sent som i går mot Halifax (2-0).

Chesterfield ligger i Derbyshire, bland kullar och småskogar, ängar och får. Hade jag inte googlat och fått reda på att Sjumilaskogen inspirerats i East Sussex hade jag absolut sagt att det är här i Derbyshires gröna landskap som Nalle Puh går sina filosofiska promenader med Nasse vid sin sida.

Chesterfield är också ett England.

I boken Läsa, resa, dö finns mer om Chesterfield och mc-turen 2007. Den finns på Bokus.

En reaktion på ”1300-talets byggfusk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s