Det eviga regnets dag

Min bok om resan i Guyana består av tre delar. Om Franska Guyana, Papillon, fångkolonierna och en okänd dansk som kanske var Papillons verkliga förebild, om Surinam och jakten på plantageägaren Dahlberg och den röda ibisen och om Guyana, där jag pustar ut hos Colin, trampar jaguarstigar och söker klipptuppen, cock-of-the-rocks. Det här utdraget ur boken är från Surinam. En utflykt i regnskogen.

Boken Guyana – rapport från ett falnande eldorado hittar du på Bokus.


Detta, det eviga regnets dag, håller sig de allra flesta flygfän hemma. Vi siktar och får båda bilden på en fiskgjuse som patrullerar Commewijnefloden där vi drar fram. I ett träd sitter en krabbvråk. Den sitter allra högst upp i ett dött träd och följer båtens väg noga med sin skarpa blick. Krabbvråken lever som det låter uteslutande på krabbor som den fiskar i floden. Därför syns den oftast just invid floder och vattendrag, i de svarta mangroveskogarna. Krabbvråken har en kraftig böjd näbb som den lätt bryter upp krabbskalen med och drar ur det gottigaste. I Surinam kallas den krabu-aka. Den ser lika genomsur ut som vi känner oss.

En savanngam passerar ovanför oss. Först misstänker jag att det är den vanligare kalkongamen, men när jag förstorar bilden ser jag att huvudet inte är rött utan tydligt gult, nästan gyllene. Och då är det definitivt inte solen som spelar ögonen ett spratt. Helt säker på identifieringen kan jag ändå inte vara, skogsgamen är ett alternativ. Den är lite större än savanngamen och storleken är omöjlig att avgöra på några hundra meters håll kikande i en 400 millimeters optik.

Dirk och jag fyrar av våra kameror samtidigt, kollar och jämför. Valencia har pratat om den röda ibisen. Det är den vi vill se. Fånga på bild.

Jan Lindblad har skrivit en hel bok om den röda ibisen, Resa till röda fåglar. Han åker till Trinidad i sin jakt på den röda ibisen i början av 1960-talet med kilovis av kamerautrustning, film och framkallningsvätskor. Den scharlakansröda ibisen heter eudocimus ruber på latin och korikori i Surinam.

På långt håll i regnstorm. Ändå. Den scharlakansröda ibisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s