Tomte på loftet

Kyrkvaktmästaren Lars Bertilsson tar mig med uppför trappan i tornet. Högst upp hänger de båda klockorna. Vi stannar till alldeles ovanför själva kyrkorummet.

Jag har varit på kyrkoloft tidigare. Valvbågarna som ofta finns i kyrkan ser uppifrån ut som kupoler. Inte i Gumlösa kyrka. Man anar dem, men här är utrymmet mellan kupolerna utfyllt med den massa som dåtidens byggare använde för att foga samman sten och tegel.

Det blir ett hyfsat plant golv och loftet användes både som skyddsrum och som övernattning för pilgrimer, resande präster, munkar eller andra som inte fick tillgång till mjuka kuddar i prästgården.

På ett ställe syns ett tydligt avtryck av en fot. En naken fot i det som vi idag skulle kalla betongen. Inte ett vingslag men ett historiskt fotavtryck.

Man ser stortån och ytterligare några tår alldeles tydligt i fotavtrycket som hittats på loftet av Gumlösa kyrka. Är det en fransk byggarmunk som satt det – för över 800 år sedan? Vi vet inte.

När sattes avtrycket? Av vem?

Kyrkan byggdes och stod klar 1192. Gumlösa kyrka lär ha byggts av franska cisterciensermunkar, specialister på kyrkobyggen. Är det en av dem som trampat i fogmassan innan den stelnat? Vi vet inte hur gammalt det nakna fotavtrycket är. Vi vet inte vem. Vi vet ingenting mer än det vi ser.

Däremot kan vi föreställa oss, fantisera och tänka.

Jag tänker, den 21 april 2022: frös han inte om fötterna?


Reportaget om Gumlösa kyrka, upptäckten av det månghundraåriga fotavtrycket och annat spännande kommer avslöjas i Kristianstads Journalen den 23 maj. Häng på låset.

Tidigare har jag besökt Lyngsjö kyrka, Norra Ströö kyrka och i nästa vecka kan du läsa ett reportage om Ivö kyrka i Kristianstads Journalen. Läs den på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s