Katedraler och helgedomar

Bildnings- och inspirationsresa i öst. Del 10.

Taxichauffören vill inte köra från järnvägsstationen i Sofia till hotellet eftersom polisen spärrat av city. Det är oroligt, säger han bara och viftar avvärjande med cigaretten.

Peter Pan Guesthouse ligger bara några få famlande vingslag från Alexander Nevskijkatedralen, Sofias främsta turistattraktion enligt de flesta guider.

Låt inte lura dig av bilden. Det kryllade av poliser runt katedralen. Detta är innanför avspärrningarna.

Poliser och avspärrningar, liksom vid Franska platsen i Yerevan. Skillnaden är att här finns bara poliser. Inga demonstranter. Det handlar om bensin- och matprisernas relation till lönerna som orsakar folklig oro.

Glider runt katedralen ett varv bland poliserna. Inte ens till ett Stockholmsderby i fotboll skulle RPS kunna pressa fram så många polismän och -kvinnor.

Tar av kepsen och slinker in i heligheten, döpt efter svenskdödaren från Novgorod, Alexander Nevskij, som gav Birger Jarl svar på tal (fast då hette han Magnusson) då denne år 1240 dök upp med sina mannar i Ryssland, som en annan övermodig Putin, och förklarade i sin hybris att nu var detta svenskt område.

Birgers här var väl bakfull, låg och slaggade när Alexander drog in då julinatten övergick i morgondimma och enligt ryska legender rände spjutet i ansiktet på Birger, som schappade hem till Stockholm och vävde sina egna sagor.

Såna här svenska militärfadäser lär man sig ingenting om i svenska skolor och det förvånar nog många att ryktet om Alexander genom århundraden växt så att det ända nere i Bulgariens huvudstad Sofia byggts en jättekyrka till minne av honom och hans förtjänster för Ryssland.

Kopplingen är ju naturligtvis den att Birger ansåg att hans religion var bättre än den de hade i Ryssland och stora delar av Östeuropa, där den ortodoxa tron regerade. Tji fick han. Innan Alexander dog drog han av militärkappan och på munkkåpan. Han röjde stig för sig över bland de heliga.

Benrester av Nevskij finns i katedralen i Sankt Petersburg, men också härinne under de enorma valven, ligger en lillfingerlång benpipa. Det kallas bara relik på skyltarna, men källor på nätet spekulerar i att det kan vara en bit Nevskijs revben. Jag tänker på reliken av Jungfru Maria som fanns i Skivarps kyrka och visade sig vara ett sälben. Reliker – den tidens bitcoin.

Jag andas ut det kyrkliga och drar mig mot parken Knyaz-Borisova gradina. Furst Boris park. Andra katedraler. Andra religioner.

Det finns en rosenträdgård i Borisparken och några knoppar har redan brustit.

Nationalstadion först och främst och där bakom lyser rött i det gröna, den bulgariska arméns stadion. CSKA:s hemmaplan.

Säg Hristo Stojtkov och Henrik Larsson svär förbannelser. Det var han som gjorde osannolika fem mål i sista ligamatchen 1990 som krävdes för att erövra UEFA:s finaste utmärkelse och bli Europas skyttekung i fotboll. Den guldsko som Larsson i Celtic redan provat ut.

Han bor i Spanien nu, säger några grabbar som blir glada när jag minns den gamle storspelaren.

Runt stadion finns träningsplaner där knattelagen är i full fart. Inne på arenan springer tonåringarna långlopp och i skuggan av lövverken utanför lirar några pensionärer en inte helt oäven pingismatch. Jag tar en glass.

Entrén till CSKA:s anläggning.

2 reaktioner på ”Katedraler och helgedomar

  1. Mycket fotboll är det. Jag åker till Umeå för jazz. Och hemmavarande frun tar sig till Skrotfrag Arena för att bese miljöförstöring och oväsen. Hon säger att de nu har byggt en bar på läktaren, så då kan jag hänga med nästa gång. Du också?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s