Sverre och naziguldet

För en dryg vecka sedan skrev jag om Sverre Kleiven i Misiones i Argentina här i bloggen. Det är hans fötter som traskar iväg på omslaget till min bok Den falske ingenjören.

När jag läser boken Svenska SS-fruar av Christoph Andersson så dyker Sverre överraskande upp.

I boken berättar pastorn i den svenska kyrkan i Oberá Sven Arne Flodell hur den f.d. SS-mannen Arthur Grönheim i Argentina försökte förmå ”piloten Sverre Kleiven, att frakta flera kilo guld till Kreuger i Buenos Aires”. Sverre nobbade.

Mångårige pastorn i svenska församlingen i Oberá i Argentina Sven Arne Flodell (1935-2020).

Sverre var bonde, som jag berättar i mitt inlägg den 5 juni, men med certifikat och eget flygplan. Det här är helt nya sensationella uppgifter för mig.

Jag köpte Anderssons bok just för att jag visste att ett kapitel skulle handla om Grönheims, Arthur och Britta, som jag hörde talas om då jag var i Argentina. Jag skriver ett kapitel om emigrationen av svenska nazister till Argentina efter andra världskriget. Där förekommer både Grönheim och Kreuger. Den sistnämnde kom från Alvesta och hette Hans-Caspar Kreuger.

Christoph Andersson berättar om de svenska kvinnorna som sökte sig till SS-män för att bli mammor åt en ny generation rasrena arier. Han har hittat en stor mängd sådana kvinnor och åtminstone ett tjugotal svenskor. I boken tar han upp fyra kvinnoöden varav alltså Britta Grönheims är ett.

Jag har inte läst hela boken utan bara kapitlet om Britta än så länge, men det är en spännande upplagd historia om ett brännande ämne som krävt år av forskning. Christoph Andersson drar själv parallellen med senare års IS-fruar.

Boken blir en viktig bit i det enorma pussel som handlar om att kunna förstå mekanismerna och idéerna bakom bygget av en tyranni.

Själv tycker jag det är intressant att läsa om Grönheimarnas liv i Argentina på en plats och bland namn där jag själv reste för nu tolv år sedan. Möjligen har också uppgifterna i min bok i någon mån bidragit till att peka ut Grönheims färdriktning för Andersson.

Vad jag inte heller visste var att SS-paret har en hund i sin naziexil i Argentina som heter Tell. Det vet jag inte om jag är så förtjust i.

Läs själv:

Christoph Andersson: Svenska SS-fruar med uppdrag att föda ariska barn.

Per Erik Tell: Den falske ingenjören och andra svenska spår i Argentina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s