Bergspredikan

Reportaget har varit publicerat i tidningen Sändaren.


Det är fyra kilometer vandring till en av Norges största turistattraktioner, Preikestolen (svenska: predikstolen), den hisnande bergsplatån ovanför Lysefjorden en bit från Stavanger i Rogaland i västra Norge.

I turistbroschyren klassas vandringen dit upp som krävande. Den är inte tekniskt svår men jobbig för den otränade och hjärtat får pumpa lite extra i några branter. Det tar ungefär två timmar.

Med mer än 300 000 årliga besökare är det Norges mest besökta vandringsled.

De som tar sig upp får njuta av en hänförande utsikt och utmana sin höjdrädsla. De mest oförskräckta, eller dummaste, går fram till kanten, sätter sig och dinglar med benen över stupet.

Andra håller ett respektfullt avstånd. Några ålar sig med med darr i knäna och hjärtat i halsgropen fram för att titta. Det är 604 svindlande meter rakt ned. Det finns inga räcken, staket eller ens varningsskyltar.

Mobilkameror sträcks på raka armar, leenden fixeras och det klickas för selfiesar.

Senaste somrarna har tillströmningen av vandrare och turister stundtals varit så stor att vakter fått släppa på lagom antal besökare i taget. Samma fenomen som drabbat många svenska nationalparker och turistattraktioner då pandemin dirigerat turistströmmarna till besöksmål i vår egen natur.

Själva vandringsleden är förhållandevis lättforcerad. Där stigningen är som brantast har stenar formerats som trappsteg. I den officiella turistbroschyren berättas hur nepalesiska sherpas med erfarenhet från Himalaya hjälpt till med den praktiska utformningen.

Stigningen på den fyra kilometer långa leden är ungefär 350 meter.

Preikestolen är en nästan helt vågrätt platt yta på cirka 25 gånger 25 meter. Bergväggen går lodrätt ned mot fjorden. Många av vandrarna har lunchpaket och termos med sig, slår sig ned och njuter utsikt och skådespel.

Trots bristen på säkerhetsarrangemang är det förvånansvärt få som faller från Preikestolen. Vilket emellertid händer. Liksom att någon begår självmord på platsen. Fortfarande mest uppmärksammat är ett fall för drygt tjugo år sedan då en ung norrman via ett chatforum gjorde en självmordspakt med en österrikisk tjej. De träffades, vandrade upp, tog varann i hand och hoppade.

För ett par år sedan genomförde amerikanska National Library of Medicine världens första studie om selfierelaterade dödsfall, där turister ansträngt sig till den grad att få till den bästa, eller värsta, selfien att de omkommit på kuppen. Då, 2018, hittade man inte mindre än 259 selfierelaterade dödsfall. De allra flesta var män under 30 år. Från Preikestolen finns dokumenterat två dödsfall i samband med selfie. En man från Spanien 2013 och två år senare en ung kvinna från Australien. Även 2020 inträffade ett dödsfall men det oklart om det var i samband med en selfie.

Det har diskuterats ett selfieförbud men det lär vara svårt att genomföra. Däremot är det förbjudet att flyga drönare för att fotografera över Preikestolen. Det anses för riskabelt.

I en trailer för filmen Mission Impossible Fallout, som hade premiär sommaren 2018 hänger skådespelaren Tom Cruise över klippan med ett krampaktigt grepp om kanten. Dock valde filmbolaget att i filmen placera den norska turistattraktionen i Indien (!). Trots att de amerikanska filmmakarna fått drygt 6 miljoner kronor i filmstöd av det norska filminstitutets fond för att promota norsk kultur, historia och natur.

– Alla vet ändå att det är i Norge, säger Visit Norways Elisabeth Saupstad i Stavanger till tidningen Dagbladet.

Det sägs också att den storslagna naturen kring Lysefjorden har inspirerat producenterna av de storsäljande animerade Frostfilmerna med Anna och Elsa.

Klippformationen Preikestolen är som i så många andra naturformationer en rest från istiden. Sprickor i berget fungerade tryckavlastande och då glaciären i fjordbassängen för tiotusen år sedan smälte undan försvann trycket från isen och ras skar ut de skarpa fjällsidorna.

Det är till och med så att det idag löper en spricka uppe på toppen. En spricka som på sina ställen är 45-50 centimeter bred. Den har till och med vidgats, om än med bara någon millimeter de senaste åren.

– Det finns ingen grund att skrämma upp folk, sade Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen för några år sedan i Arbeiderbladet då man konstaterat att sprickan vidgats någon millimeter. Att klippan skulle störta i fjorden inom den närmaste tiden är däremot osannolikt. Det behöver man inte frukta.

Utgångspunkt för vandringen till toppen kallas lite skämtsamt för Preikestolen Base Camp. Här finns restaurang, souvenirshop, turistinformation, toaletter och parkering.

Stiftelsen Preikestolen grundades av de lokala kommunerna i området tillsammans med lokala markägare, turistföretag och Stavanger Trekking Association. Närmaste samhälle heter Jörpeland och det tar ungefär en timme med buss från Stavanger. Man kan också resa med färja upp i Lysefjorden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s