Försenade Nils egen stol

Artikelserien om nordöstra Skånes kyrkor i Kristianstads Journalen rullar vidare i höst. Här är ett utdrag ur berättelsen om Norra Ströö kyrka som publicerades i aprilnumret. Hela reportaget kan du läsa här.


På 1600-talet var det viktigt att komma i tid till gudstjänsten. Inte minst efter den svenska ockupationen 1658.

Nils Tuesen i Övarp hade mycket att stå i och kom ofta för sent. Då var det redan fullt i kyrkan i Norra Ströö och han fick ingen sittplats. Nils löste det på sitt eget sätt – han snickrade till en stol som bara var hans.

Han ristade in följande i stolen.

”DENNE STOL HÖRER MIG NELS TUSEN TIL MET RET. DER MA INGEN MET MIG OM HANEM TRETE MEN LADE MIG DEN BEHOLD SEL MENS IEG GUDS ORD HÖRE VEL OC MIG DEREFTER AT SKIKE SA AT IEG DET EVIGE LIF KAN FA AMEN. ANNO 1665 NILS TUSÖN I ÖFVEREP”.

– Stolen var på väg att hamna i vedkorgen på 1930-talet då den räddades av fröknarna Tufvesson i Övarp, berättar Olof Westerdahl, som guidar Journalen i Norra Ströö kyrka.

I dag står den fullkomligt unika stolen i koret i kyrkan och minner om Nils Tuesens senfärdighet och problemlösningsförmåga. 1600-talsskåningarna var troligen ganska småväxta med dagens mått mätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s