Klubben

RADIOMINNEN 3

I begynnelsen var DX-Club Space. Hobbyn kallas DX-ing. Det handlar i korthet om att lyssna på vanlig rundradio, identifiera stationen och be dem verifiera (QSL) med kort eller brev att man hört just den stationen. Sedan samla, samla, samla…

I fars bokhylla hade jag hittat en World Radio Handbook från 1955 med några QSL-kort som föll ur. Han hade hört Canada Broadcasting Corporation, Andernas Röst i Ecuador, IBRA Radio i Tanger och några till.

DX-ing var en typisk 50-talshobby. Men den levde på 1970-talet och tillsammans med kompisen Anders drogs DX-Club Space igång. När även DX-Club Moon och Comet dök upp i lilla Skivarp beslöts om fusion och föreningsbildande, även om det kan tyckas vara en hyfsat introvert sysselsättning att med hörlurar tätt över öronen navigera mellan radiokanaler bland sprak, brum, konstiga språk och andra störningar på kortvågsbandet.

Så uppstod Skivarps Radiosällskap. I omröstningen om klubbnamn besegrades bland annat det kanske mer fyndiga Mossby och Universums Elektronik- och DX-förening.

Antennbygge.

SRS blev en aktiv klubb bland många andra i Sverige. Vi träffades och pratade. Skröt om loggade och verifierade länder, nya stationer och tipsade om mottagare. Teknikkunniga lödde banankontakter och antennförstärkare. Byggde antenner. Spelade bordtennis.

Lyssnarnätter, eller läger, då någon tom gympasal intogs över helgen, ett vandrarhem på sportlovet, antenner drogs ut och vi satt bakom radioapparaterna och lyssnade tillsammans. Ofta till morgontimmarna.

Lyssnarnatt.

Klubben arrangerade flera gånger nyårsresa till Gällivare för att få möjlighet höra amerikansk och kanadensisk lokalradio. Det blev både mellanvåg och mellanöl på nyårsnatten!

Inför resan for jag till Löddeköpinge och försvarets överskottslager, skaffade en av de sista långa varma pälsrockarna. En svart i skinn. Hoppade av Lapplandspilen i Vännäs, ringde och bad mor skicka nätsladden som jag glömt till radiomottagaren jag hade i väskan. Den kom dagen efter. Postverket avvärjde katastrofen.

Ystads Allehanda, december 1974.

Ystads Allehanda skrev om oss. Skånska Dagbladet. Kvällsposten konstaterade att vi gjorde Skivarp känt i världen och vi skrev DX-spalt på ungdomssidorna i YA. Som nog ingen brydde sig om.

Det stora i det lilla var att Skivarps Radiosällskap sög upp en del unga killar som inte hade lika lätt med kompisar, vänner och intressen under tidiga tonåren. Hobbyn var en nördmagnet och klubben blev mer sällskap än radio för många. Vi gjorde det själva. Inga vuxna var inblandade. Vi skrev stadgar, sökte kommunala bidrag, tryckte tidning, skaffade t-shirts (och väskor med klubbemblem), arrangerade lyssnarläger och utfärder.

Så gick ungdomsåren med lurarna på. En egen radiokarriär kändes både fjärran och onåbar och jag körde i telegrafistprovet på mönstringen.

Fest i klubben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s