Im Harz Zwei

Idag, fredag, for jag iväg mot Brocken som är den högsta punkten i Harz. På kartan hade jag hittat en bra utgångspunkt mitt i det som kallades för vogelschutzgebiet, fågelskyddsområde, några kilometer från toppen. Det lät lovande och jag såg skrikörnar och bivråkar i mängder segla kring vandringsleden.

I Elend skulle jag svänga upp mot Schierke. Fan heller. Vägen var avstängd. Elände.

Det var skogsbrand. Jag hittade ett ställe att parkera Sigge, traskade Djävulsstigen, Teufelstieg, upp mot Schierke och sedan vidare mot Brockentoppen. Första biten var grön och grann i Elendsdalen. Sen bredde det ut sig som hade varit skog. Det som hade varit Harz. Det var en död skog. Fullkomligt uttorkad och död. Orsak ingenting annat än de klimatförändringar vi bygger vårt välstånd på.

I den sista lilla lilla stugan vid vägens slut satt en farbror och vi pratades vid. Han bekräftade att det var torkan som hade tagit skogen. Det fanns inte ens humlor och bin längre.

– Och nu brinner det, poängterade han och och pekade sydostvart, där räddningstjänstens helikopter forslade den ena vattenkassunen efter den andra.
– Når det hit så säger det bara svisch bland de här torra träden, suckade han.

Jag höll med. Det var bedrövligt att se hur döden slagit klorna i häxornas skog. En svart rödstjärt var allt som visade upp sig i fågelskyddsområdet.

Trettiogradig värme, stekande sol och med ett ständigt helikoptersurr var det inte läge att fortsätta hela vägen till toppen av Brocken. Gubben därnere hade rätt. Även om röklukten var svag och bara ibland nådde fram var det knas att vandra ensam i en knastertorr skog.

Det blev ändå 15 km i tuff terräng.

Trots vägspärren körde åtskilliga turister förbi och upp. Vid dammen i Königshütter stod bilarna parkerade längs vägen och först när jag körde förbi insåg jag att här låg dammen där helikoptern tankade. Det var fredagsnöjet.
På avstånd såg jag rökpelaren från skogsbranden.

I morgon blir det loppmarknad och en några runda i ravinerna vid Bodetal kring Thale

Skogsmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s