Starstruck i Sorö

Hade Valdemar Atterdag inte brandskattat Visby hade ingen brytt sig om honom idag.

Ändå blir jag lite fascinerad då jag står framför den oansenliga blysarkofagen bakom altaret i Sorö klosterkyrka och glor. Där ligger han – Valdemar Atterdag. Valdemar IV.

Här ligger Valdemar Atterdag.

Kistan är rak, rektangulär och utan krusiduller. Den är inte alls märkvärdig. Det som är märkvärdigt är ju snarast att han ligger där inne i lådan. En nästan 700-årig förtorkad gubbe, om han har haft tur och torrt omkring sig. Jag kan inte låta bli att fundera på varför vi förvarar folk på det här sättet, århundrade efter århundrade. Ändå är jag lite starstruck.

Det finns två gravar till bakom altaret.

Mest iögonfallande är en upphöjd stensarkofag med tre vilande bronsfigurer på topp. Det är kungen, drottningen och alldeles uppenbarligen en liten prinsessa. Både kungen och drottningen har krona. De tre statyerna vilar med huvudet på kuddar och bakom deras huvuden står väktarna. Ett lejon bakom kungens huvud och en, tja, kanske en sorts häst bakom drottningens.

Kungen saknar en högerhand! Är den stulen eller bara på manikyr?

Det är Valdemar Atterdags föräldrar, kung Kristoffer II och hans hustru Eufemia av Pommern. Tösen dem emellan skulle kunna vara prinsessan Agnes. Märkligt nog uppges kungen på Wikipedia bara haft tre äkta barn med Eufemia och två andra med en jungfru.

Samtidigt som Wikipedia uppger att Eufemia hade sex barn.

Kristoffer, Eufemia och kanske lilla Agnes.

Den sista gravplatsen bakom altaret är den äldsta. En bildrik platta ligger direkt på golvet. Därunder ligger resterna av biskop Absalon som satte skräck i skåningarna under 1100-talets sista hälft samtidigt som han byggde kyrkor i Skåne för glatta livet, där han dock aldrig blev särskilt poppis. Absalon engagerade en duktig skriftställare, Saxo Grammaticus, som gav honom ett föredömligt eftermäle. Absalon anses också vara den som grundade Köpenhamn.

Absalon Hvide (1128-1201).

Absalons ande har jag tidigare stött på i kyrkorna i Norra Åsum och Gumlösa.

Det är sarkofager överallt i Sorö, svarta med silverbeslag, och man kan spana in i gravkamrar där kistorna snarast ger intrycket av sovsal i ett vandrarhem med sina våningssängar.

Författaren Ludvig Holberg som skrev om Jeppe och blev baron har fått en överdådig viloplats här.

Även Margareta I, unionsdrottningen och Valdemar Atterdags dotter, begravdes en gång här i Sorö, men hon flyttades senare till domkyrkan i Roskilde där hon blev publikmagnet.

Sorö klosterkyrka, en del av skånsk historia.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s