Irakiern bakom norska oljeundret

Jag sitter med korrekturet för nya boken Djävulens kök som planeras ges ut kring 1 november. Bland annat finns reportaget om mötet med norrmannen och irakiern, Norges mest lönsamma invandrare, med i boken. Han är hjärnan bakom den norska oljefonden och vi kom att prata klimatomställning. Han sade sig vara stolt över sin elbil. Ett kort utdrag:

Han heter Farouk al-Kasim och är en legend.

På oljemuseet i Stavangers hamn finns han på flera bilder och i tidningsurklipp. Han formade Norges oljepolitik. Jag får hans telefonnummer och någon dag senare sitter jag i soffan hos honom med en kopp te. Vi har bestämt oss för en timmes samtal i alla fall. Klockan är elva på förmiddagen. Först vid halv fyra tackar jag för mig.

Farouk är 86 år gammal, snabb och pigg i tanken, säger att han är pessimist för framtiden, men att han hoppas att mänskligheten lär sig hantera världens naturresurser. Annars går det fel.

– Det är ett existentiellt problem, säger han.

Att han ser ett slut på oljeepoken är tydligt även om han själv inte vill formulera det. Det är naturligtvis känsligt för en man som setts som arkitekten bakom det norska oljeundret att säga stopp. Nu är det över.

Men jag tror att han skulle vilja säga det, vilket måste vara en konstig känsla. Är då hela hans yrkesverksamma liv förfelat?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s