Naturens omätliga opera

Alltså, Carl August Gosselman (1799-1843) född i Ystad. Resenär, sjöman och skribent. Och som han skrev!

”Det är illa, att poeter så sällan gör längre sjöresor men ännu värre, att de merendels är sjösjuka; annars kunde man oftare få svart på vitt, att sjölivet tillbjuder scener, som kunde löna mödan och kostnaden av en passage över oceanen.

Vem har, till exempel en riktig idé om vad en soluppgång eller nedgång vill säga, utan den, som sett det glödande klotet uppstiga eller försvinna i havet. Vem kan föreställa sig huru lugnet och det omätliga kan uttryckas, utan den, som skådat havets obegränsade spegel från det mittuti såsom en obetydlig punkt liggande skeppet.

Huru mångfaldigt kunna icke dessa rika tema varieras, och hur omväxlande äro icke alla de stora scenerna på denna naturens omätliga opera, där himmel och hav utgöra teatern, molnen och himlakropparna dekorationerna, samt vindarna och vågorna orkestern.

Sjölivet är i sanning i många avseenden mindre enformigt, än man i allmänhet föreställer sig; åtminstone tillbjuder det mera variation än en mängd andra för den som vill eller rättare kan njuta det.”

Wirgo av Kivik var en bark som min egen farfar seglade med i ungdomen.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s