En lilafnasig diktator och hans feta fru

Jag köper en kasse böcker för en hundring på ett pop-up-antikvariat i Lund. Lite Skånelitteratur, lite historia och en del resor.

Bland annat hittar jag en bok som heter Dit näsan pekar och är en reseskildring från en resa i Sydamerika och Mexiko. Den kan jag naturligtvis inte låta bli. Den är skriven av den skånske nationalpoeten Anders Österlings dotter Karin Österling. Jag har bara skummat än så länge men det är en delvis rolig och bitsk skildring av alla dem och det hon och hennes ressällskap möter samtidigt som den andas lite väl mycket von-oben-attityd i mötena med den lokala kulturen. Boken gavs ut av Bonniers 1949.

Hon döljer inte vad hon själv tycker och det är ju hederligt. Så här beskriver hon det när hon ser diktatorsparet Juan Perón och hans Evita, hon som fortfarande älskas så innerligt av argentinarna:

Evita

”…där kom slutligen den öppna, långa, låga bilen med en lilafnasig och ganska sömnsur Perón och hans färgade och uppsminkade Evita, som log bakom amorbågarna och hade placerat sig halvsittande på framsätets ryggstöd med en bukett blommor ömt tryckt till sitt bröst. Hon föreföll fet och ingalunda så parant som det ideligen framhålls överallt i pressen.”

En annan av Peróns vagnar. Från Evitamuseet i Recoleta.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s