Kristallnatten

Så här under Kristallnatten kan man alltid fundera på om… om det där hade inträffat som satt stopp för Hitler.

Jag har tidigare sett Oliver Hirschbiegels film om den modige Georg Elser som var så nära att sätta stopp för Adolf Hitler i ett attentat i München redan den 8 november 1939. Han missade på tretton minuter och om jag minns rätt tillbringade han resten av kriget under tortyr i fängelse och först strax innan krigsslutet arkebuserades han.

Elser var en av flera som försökte ta livet av diktatorn.

Mest känd är översten Claus von Stauffenberg som efter vansinnet under Kristallnatten 1938 insåg att det hela höll på att löpa käpprakt åt helsike i Tyskland. Trots det dröjde möjligheten till att komma Hitler nära till en sommardag 1944 då han skulle delta i ett möte med Hitler vid ”Varglyan” i östra Polen, dåvarande tyska Ostpommern. Attentatet misslyckades, Hitler blev mest omskakad och von Stauffenberg avrättades strax efter sedan han fångats in av Gestapo.

Hans hustru Nina internerades för resten av kriget tillsammans med barnen. Enligt uppgifter i ett läger i Frankfurt-an-der-Oder, men då jag tillsammans med kompisen Pelle passerade Rottweil i Baden-Württemberg på väg till Pamplona såg jag anslag på statsfängelset att frau von Stauffenberg även suttit där en tid alldeles efter att hon arresterats.

Minnestavla på fängelset i Rottweil.
Fängelset i Rottweil.

Ett tredje attentat som rann ut i sanden hittar jag en helt ny uppgift om i National Geographics septembernummer 1991. Det är i en artikel om inkorporerandet av DDR i Förbundsrepubliken av William S Ellis som det berättas om ett, åtminstone för mig, okänt försök till attentat.

Ellis har mött Axel von dem Bussche som berättar hur han rekryterades av von Stauffenberg för att utföra ett självmordssuppdrag och bära en bomb i närheten av Hitler då denne skulle inspektera nya uniformer. Han skulle själv dö i explosionen. Det var han införstådd med.

Uniformerna kom emellertid aldrig fram. Det blev ingen inspektion. Allierade bombplan hade nämligen attackerat och slagit ut transporten av de nya uniformerna och Hitler lade om planerna. Om de hade vetat…

Von dem Bussche överlevde, flyttades till ostfronten, och blev av med ett ben i striderna.

– Det hade varit värt riskera en mans liv för att komma åt Hitler, sade von dem Bussche till Ellis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s