På vägen tillbaka: Blomberg

Det börjar bli trångt i huvudet. Jag förbereder mig så gott jag kan inför vägen tillbaka. Läser, tittar på film, googlar och pratar med folk. Vännen Michael T tittade in häromdagen och vi hamnade i Ecuador efter en vända i Argentina.

Michael har strövat i Rolf Blombergs spår i Ecuador och skrivit flera fina artiklar om denne särling, forskningsluffaren som hans polare Walter Repo för några år sedan skrev en fantastisk bok om.

Blomberg, allas vår gemensamme husgud på något sätt.

När jag slutade mellanstadiet på Magnus Stenbocksskolan 1968 fick jag Blombergs bok Latitud 0° som premium. Så när Michael åkt hem tog jag fram boken och friskade upp minnet. Jag undrar vad jag tänkte när jag läste den som tolvåring. Jag minns inte. Men här finns en sagolik blandning av historier och möten med sannolika och mindre sannolika typer i Ecuador och på Galápagosöarna. Skattsökare, nordiska migranter och märkliga existenser som Johnny Love Wisdom som bor i en vulkankrater och försöker överleva på det lilla han kan odla. En dag möter Blomberg honom i Quito. Johnny är på väg hem till USA för Gud har gett honom kallet att samla människorna till en ny och bättre värld.

Det dricks en del whisky och förekommer lite man-till-man-skvaller. En amerikan som lämnat sitt inrutade liv i USA och slagit sig ned på Galápagos, lever enkelt och sitter och täljer träfigurer som han säljer. Han berättar om livet och hur han bland annat haft en flickvän från Malmö.

”Jag var betuttad i en svenska också i min ungdom. Hon var från Malmö. Blond och rund och skrattade jämt. Hon begrep inte ett ord engelska, och jag ingen svenska, men vi förstod varann ändå!”

Jag har ytterligare två av hans böcker i bokhyllan.

Sex dagar i Quito om några veckor. Det blir tid för Blomberg. Artikeln nedan av Michael från Månads-Journalen.

Läs själv:

Blomberg, Rolf: Latitud 0°

Blomberg, Rolf: Tropisk urskog (handlar om hans tid i Sydostasien)

Blomberg, Rolf: Tropisk utsikt

Repo, Walter: Folkhemmets äventyrare, en biografi om forskningsluffaren Rolf Blomberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s