Cambio, cambio, cambio…

Även utan den sifferanalfabetism som är ett av mina mer framträdande handikapp så är den argentinska penningekonomin svår att begripa. Nu har jag insett att jag begriper ännu mindre.

För tolv år sedan kostade peson cirka två svenska kronor. I dag är det runt sju öre. Inflationen harvar kring en årssiffra på 100 procent. För att inte bli ruinerad får man se till att ha fasta tillgångar – eller en stabil valuta som dollar i lomman att då och då pytsa ut och förvandla till en allt större summa pesos.

På turistgatan Florida står svartabörshajarna på armlängdsavstånd och hojtar:

– Cambio, cambio, cambio – dólares….

Om och om igen.

Jag fick rådet att ta med dollar hit och växla. Kursen på gatan var näst intill dubbel den officiella. Så växla och fyll börsen full av skrynkliga pesossedlar och du kommer undan med ungefär halva priset.

Tusenpesossedeln har jag hållit hårt i. Med inofficiella kursen är den värd knappt trettio spänn.

Använder du betalkortet riskerar du alltså få betala officiell kurs och alla vill vi ju komma undan så billigt som möjligt. Trots det har jag halat upp mitt Mastercard ett par gånger, bitit i det jag trodde var det sura äpplet.

Döm då om min förvåning när jag noterar i kontoutdraget att pengar har dragits och sedan har exakt 43 procent av summan återförts till mig. Det här begrep jag inte alls tills jag i eftermiddags läste BA Times.

I ett försök att få fart på korthandeln som senaste året dalat kraftigt så har den argentinska regeringen beslutat sig för en ny valutakurs som gäller för de som handlar med utländska betalkort. Argentina har sedan tidigare olika valutakurs för export, musikkonserter och för argentinare som reser utomlands.

Det här infördes redan i november och börjar nu ge resultat att korttransaktionerna ökar igen. Mastercard och Visa har accepterat nya kursen. American Express har inte gått med.

Det har inte varit jättedyrt här men plötsligt är allting ännu mycket billigare.

Annons

En reaktion på ”Cambio, cambio, cambio…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s