Passa dig López!

När hjärtat stannade och Jorge Rafael Videla föll av wc-stolen den 17 maj för tio år sedan i Marcos Pazfängelset blev det inte som man kunde tro ett problem mindre för de argentinska myndigheterna – utan ett problem mer.

Vart skulle man göra av honom?

Videla var född i Mercedes som ligger drygt tio mil västnordväst om huvudstaden. Där sa invånarna blankt nej. De kunde inte göra något åt att han föddes på orten, men begravas där? Nix.

Så, han som så många under hans regims förtryck, försvann.

I San Telmo hittar man här och där minnesplattor i trottoaren över försvunna personer, oftast ungdomar som betecknas som folkets soldater. På Plaza de Mayo går mödrarna varje torsdag eftermiddag för att hålla liv i frågan: vart tog våra barn vägen? Längs Paseo Colón, under motorvägen autopista 25 mayo har man grävt ut en av militärens tortyrcenter, en ”club atletico”.

Nunca más – aldrig mer, står det i betongen.

Aldrig mer. På Paseo Colón har utgrävningarna av ett av militärens ”club atletico” pågått under en rad år.

Det kan ha varit 30 000 personer som försvann under diktaturens år i Argentina.

En journalist, José Ignacio Lopez, tog upp just den frågan på en presskonferens i Casa Rosada och frågade Videla rakt ut efter ett besök av påven Johannes Paulus II.

– Jag skulle vilja veta om ni under era samtal med påven besvarade de uttryck för oro han haft om försvunna och fängslade utan åtal och kunde säga något om ifall regeringen utreder frågan.

José Ignacio López var modig som tog upp frågan som Videla inte besvarade med mer än att påven hade talat om försvunna i världen i allmänhet, inte om Argentina specifikt. Han avslutade också med det något kryptiska budskapet att berätta att en försvunnen var just det, försvunnen, och därför inte kunde få något särskild uppmärksamhet, han var varken död eller levande, han var försvunnen…

Åter till diktatorn som själv försvann. Vart tog han vägen?

Hur det gick till är det ingen som vill berätta men det tros att han ligger nedgrävd under en ganska anonym sten på kyrkogården Parque Memorial i Pilar utanför Buenos Aires.

Tidningen Clarín har utrett hur de tror att det har gått till. Där fanns på området T1 en grav med en sten för Familia Olmos. Man köper sin gravplats och markerar den med en sten. Det gjorde Olmos.

Men Olmos hamnade aldrig i gropen.

Vem var han då?

Florencio Alberto Olmos var major i armén och en av de 18 personer som skrev den första dödsnotisen över Videla i La Nación.

– Jag kände honom genom armén. Han var min chef på skolan, försvarade Olmos sig med.

Inte bara det. Olmos var en av Videlas män och Clarín skriver att Olmos karriär hade alla skäl i världen att visa tacksamhet mot Videla.

– Om han ligger här, svarade Olmos på en direkt fråga, det vet jag inte. Inte med mitt tillstånd, men det kan hända mycket från det tuppen gol till solen går ned. Och skulle det vara så, så må det vara hänt. De döda förtjänar respekt oavsett ideologi, fortsatte han.

I dag ligger det ingen stenplatta med namnet Familia Olmos längre på gravplats T1.15.68. Stenplattan som ligger där har bara q.e.p.d (que en paz descanse – vila i frid) plus namnen, eller smeknamnen:

ABABO

YALAN

ALELA

Det ser ut som en rebus. Från början fanns bara de två översta namnen. När Videlas änka, Alicia Hartridge de Videla, dött kom det sista namnet ALELA till. Paret hade dessutom en 19-årig son, Alejandro som dog ung, vilket skulle kunna vara YALAN. Kvar finns då ABABO – vilket bör vara diktatorn Jorge Rafael Videla.

När hela Argentina är fullt av minnesmärken, statyer, gator och torg uppkallade efter allsköns generaler, presidenter och diktatorer så är det här under den anonyma stenplattan i Pilar som Videla ligger. Varde utrett.

Ingen bryr sig.

Journalisten José Ignacio Lopez överlevde diktaturen även om han några år innan den försåtliga frågan fått garaget urblåst av en bomb och strax efter presskonferensen fick ett samtal från en annan av de uniformsklädda figurerna som senare blev juntans president, generalen Roberto Viola med budskapet:

– Passa dig Lopez!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s