På tal om ål

Ålen är ju på allas läppar just nu i Sverige. På latin heter den anguilla anguilla. Och Anguilla heter ön som ligger alldeles i utkanten av Saregassohavet. Där var jag för några år sedan och studerade folklivet. Tyvärr har jag inga bilder från Anguilla tillgängliga här i Buenos Aires. Utdrag ur eventuellt någon gång kommande bok om Karibien.

Ön ligger längst i norr i de små antillerna, öarna i lä, the Leeward Islands. Trots namnet ett utsatt läge där Atlanten står på och inget som helst skydd finns mot oceanens krafter. Ön sträcker i riktning nordost-sydväst och på det sättet kanske den skär vågorna som en kanot. Det hade rimligen varit värre om ön legat med bredsidan mot passadvinden som stadigt blåser in från Västafrika.

Anguilla har ändå fått sina törnar av Irma och andra orkaner.

Det här är Västindien när det är som bäst, skriver reseföretaget Västindienspecialisten på sin hemsida. Det är något jag läser först sedan jag är hemma i Onslunda och har fått några veckors distans till min dagstur till Anguilla. Hit har inte massturismen nått och här möts man av en genuin värme hos befolkningen, heter det vidare.

Sant är att massturismen inte nått ön. Alternativt kan det vara så att massturismen helt enkelt har valt bort den.

Befolkningens genuina värme går på sparlåga hos de uniformsklädda immigrationstjänstemännen. Vår kommunikation hänger upp sig då jag inte minns adressen till mitt tillfälliga boende på St Maarten, de holländsktalande dele av St Martin. När jag istället redovisar min adress i Onslunda och lovar ta kvällsfärjan tillbaka till St Martin är det slutjiddrat, passet stämplas och jag välkomnas till Anguilla.

Taxichaufförerna och alla de andra som ser sin chans att tjäna en slant på en båtlast nyanlända väller fram. Jag har alltid tyckt illa om och haft svårt att hantera sådana situationer och innan jag vet var jag är, hur det ser ut och vilka alternativen är vill jag inte göra business med någon. Den här envisa, lite fåniga, inställningen har gett mig en del udda upplevelser världen över.

Vi förflyttar oss från terminalområdet och traskar iväg hundra meter på landsvägen. Lämnar immigration, souvenirshop och taxichaufförer bakom oss.

Snart inser vi att det faktiskt inte finns något alls här på den här delen av ön. Bussarna till huvudstaden The Valley lyser med sin frånvaro. Det gör ärligt talat det mesta. Tvärs över gatan ligger Osvaldo Car Rental. På gården står några väl demolerade bilvrak. På dörren hänger den missvisande skylten OPEN. Det är stängt. Osvaldo är i alla fall inte där.

Det är en fredag förmiddag i slutet av februari. Högsäsong.

Invid Osvaldos ligger en kafeteria, eller bar, uppsmällt i rosafärgade plank. En smal bardisk och två stolar. På dåligt uppvärmd spanska konverserar vi de glada migranterna från Dominikanska Republiken som driver haket och dricker en Presidente i väntan på Osvaldo.

Förstår jag rätt är det Osvaldos familj som driver baren. Osvaldo är en fixare. Han är ute och fixar.

När han dyker upp förklarar han att han bara har en bil och den behöver han själv. Någon att hyra ut har han inte, oavsett vad firman heter.

Istället för Osvaldos krockade Nissan Micra hyr vi en 2,5 liters sexcylindrig Toyota Progrès av Susan på D & D biluthyrning vid färjeterminalen och far iväg mot Shoal Bay på nordkusten. I fickan har jag ett tredagars Anguillakörkort med stämpel och namnteckning som kostat sju dollar.

Toyota Progrès är en bilmodell jag aldrig hört talas om. Lite efterforskningar visar att den tillverkades 1998-2007, betraktades som lyxbil och hade närmare 200 hästkrafter under huven. Tydligen ämnades bilen enbart för den inhemska marknaden i Japan. Hur det här exemplaret hamnat på Anguilla har jag ingen aning om, men jag förstår att uttjänta bilar i västvärlden, dit också Japan och Korea räknas, dumpas billigt i Västindien där de körs tills de kollapsar, parkeras och tillåts brytas ned under evinnerlig framtid.

Karibien är en bländande blandning av soptipp, bilskrot och paradis.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s