Tangopoeten Blomberg igen

Jodå, Héctor Pedro Blomberg (1890-1955) ska nog betraktas som svensk. Åtminstone svenskättling. Och slutligen tror jag mig rett ut hur det ligger till. Då har alltså tre svenskar gator uppkallade efter sig i Buenos Aires. Förutom Blomberg också Arengrehn, den gamle artilleristen, och så Olof Palme.

Den gamle UD-tjänstemannen Axel Paulin gav oss monumentalverket Svenska öden i Sydamerika (Norstedts 1951) och som avhandlar i stort sett alla svenskar som rest söderut från 1700-talet och fram till, nästan, våra dagar.

Paulin skriver om Blomberg: ”på dess svenska ursprung kan man näppeligen misstaga sig”. Den förste Blomberg var Johan Mauritz, född 1820 och anlände som sjöman 25 år senare, blev snickare och gifte sig med en engelsk-argentinska och fick flera barn, varav alltså tangopoeten Héctor var en av dem. Enligt Paulin.

Wikipedia envisas med att hävda att Héctor Blomberg var son till Ercilia López de Blomberg, paraguayansk författarinna och brorsdotter till marskalken Francisco Solano López. Det nordiska styr man till att farfar var en norsk sjöman.

På hemsidan todotango.com nämns också den paraguayanska mamman som hans stora inspirationskälla. Och att Blomberg for iväg med en norsk båt för att vistas två år i Norge. Det är något som skaver här. Inte minst det att Héctor föddes 1890 (en uppgift säger 1889) vilket torde ha inneburit att pappa Johan Mauritz skulle ha varit 70 år. Inte omöjligt alls, men känns som en osäker faktor.

Johan Mauritz. Blombergs far, eller farfar?

När jag hittar uppgiften att Héctor Blomberg skrev biografin La dama del Paraguay (1942) som handlar om hans mors farbrors kvinna, den engelska Elisa Alicia Lynch, och letar mer efter den paraguyanska mamman inser jag den felande länken. Ercilia López de Blomberg, gifte sig mycket riktigt med en Blomberg, ingenjören Pedro Blomberg, vilken alltså sannolikt var son till snickaren från Stockholm.

Minst två fel. Johan Mauritz var inte norrman. Héctor Pedro var inte hans son utan sonson. Ercilia var alltså brorsdotter till Fransisco Solano de López. Lite coolt att ha en argentinsk tangopoet med en paraguayansk diktator som mors farbror i de svenska, om än något uttunnade, leden. Ett sista frågetecken: varför for Héctor till Norge?

Gatan calle Blomberg ligger långt ut mot den internationella flygplatsen till dit inte tunnelbanan når.

Senast i juli 2022 skrev jag om mysteriet Héctor Blomberg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s