Rehnfeldt hade tur

Det finns naturligtvis svenska spår i Paraguay också. Till och med i Asunción. I förra inlägget nämner ju Ida Bäckmann att hon bor i den svenska kolonin Villa Elisa.

Den var ju inte bara svensk. Även andra immigranter fick plats där, men en hel del svenskar. Det var Brasiliensvenskar som slog sig väg hitupp via Misiones och Argentina. Det finns till och med en skola i det som idag är en stadsdel i Asunción som kallar sig Kungariket Sverige, Reino de Suecia. SR:s Lotten Collin har varit där och hälsat på.

En av svenskfamiljerna som satt avtryck i Paraguay fram till idag är Rehnfeldt’arna.

Urfadern till den paraguayanska grenen hette Karl Gustaf Rehnfeldt och var östgöte. Han kom till Paraguay 1885 där han gifte sig med Helena. K G var ingenjör och byggmästare och han hade tur.

Vicepresidentens kansli och kanske till och med hem i Asunción. Byggmästare: Karl Gustaf Rehnfeldt.

I en gammal diktators residensstad finns det alltid en uppsjö vackra byggnader som inte alltid är så representativa för omgivningen och de skjul som resten av befolkningen bor i. De inflytelserika, de rika, kan bygga både storslaget och i vissa fall storvulet.

Rehnfeldt hade kontakterna och kunskapen. Han byggde en rad vackra byggnader. Bland annat till familjerna Torres och Vargas. Han hade tur. De byggnaderna har övertagits av staten och idag hyser Torres kåk Inrikesministeriet och Vargas vicepresidentens officin.

Många andra stolta byggnader har lämnats därhän, förfallit och sjunkit ned i den sörja av rivningsobjekt som utgör en alldeles för stor del av dagens Asunción.

Rehnfeldt var nog själv en maktfaktor och i hans kommande släktled dök det bland annat upp en skönhetsdrottning, Maria Victoria Rehnfeldt som blev Miss Paraguay 1960. Hon avled i Neuquén i Argentina för tre år sedan. En annan är publishern och tidningsdirektören, den firade grävande journalisten Mabel Rehnfeldt på tidningen ABC.

Henne skulle jag ju naturligtvis kunna ringa, men ibland tar man en paus som pensionär och bjuder på skåpmat. Alla uppgifter är hämtade från Wikipedia. Bilderna har jag tagit själv.

Inrikesministeriet i Asunción. Byggmästare: Karl Gustaf Rehnfeldt.
Även den brasilianska ambassadens stolta boning har KG satt sin prägel på. Det finns en större tillbyggnad av modernare tid, en fyrkantig koloss i mörkt tegel som skulle fått arkitektupproret att agera. Det är Pelé som hedras.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s