I en svartvit värld blev MFF näst bäst

Mats Weman skrev boken 1979 – när Malmö FF var näst bäst i Europa. En fantastisk och inträngande skildring av en smått otrolig fotbollsresa som skåneklubben gjorde då man gick till final i Europacupen för mästarlag.

Han kunde ha skrivit uppföljaren 1980 – när Malmö FF var näst bäst i världen.

Thomas Sjöberg exponeras i foajén hos Club Olimpia i Asunción.

Men MFF har av någon anledning aldrig dragit några växlar på att man faktiskt spelade en inofficiell final om världsmästerskapet för klubblag. Det som kallas Copa Intercontinental i Sydamerika. Vinnarna av Copa Sudamerica (nu Copa Libertadores) och Europacupen möttes i en finalserie om två matcher för att kora ”världsmästarna”.

Den 2 mars för 43 år sedan vann Club Olimpia i Paraguay Copa Intercontinental på sin hemmaplan i Asunción inför 46 000 åskådare. Segersiffrorna skrevs till 2-1. MFF:s mål gjordes av Ingemar Erlandsson. Matchen spelades alltså 1980, men cupen räknas för 1979.

Olimpias värld är så svart och vit att till och Coca-Cola har fått lämna sin röda färg. Estadio Manuel Ferreira.

Dagen firades i Asunción. Nya bilder på klubbens instagramkonto och de spelare som är i livet bjöds på middag. Siempre campeones del mundo, alltid världsmästare.

I november 1979 hade Olimpia vunnit med 1-0 i den första matchen i Malmö.

De svartvita stolarna bildar årtalet 1979. Då blev Malmö näst bäst i världen.

Anledningen till att Malmö FF spelade de båda matcherna var att Nottingham Forest, som besegrat MFF i Europacupfinalen, avstod sin plats till förmån för skåningarna.

– Detta är paraguayansk fotbolls största framgång och klubbens stoltaste ögonblick någonsin, säger Olimpias presschef Joel Barrios.

Ett uttalande som bär syn för sägen. Trofén står exponerad i ett glasskåp i ett hörn av klubbens butik så att alla kan ta en selfie av sig och världsmästarbucklan. På dagens arena, Estadio Manuel Ferreira där allting är i klubbens färger svart och vitt bryts de vita stolsraderna av svarta stolar som avbildar såväl klubbens största troféer (tre gånger vinnare av Copa Libertadores, den sydamerikanska mästarcupen) som årtalen för segrarna.

1979 är för evigt inpräntat i klubbens historia.

När 43-årsjubiléet inträffade överlämnade jag som gåva från MFF två matchtröjor, signerade av kämparna Tore Cervin och Jan-Olov Kindvall som deltog i kampen om världsmästerskapet. Tröjorna får nu en hedersplats i Club Olimpias museum, för även om Thomas Sjöberg fäktar med armarna på en stor bild i entrén till klubbens kontor och cuplokomotivet Olimpia med nummer 1979 tuffar ut en slinga himmelsblå rök, så är Malmö FF förvånansvårt frånvarande i den här ständigt pågående yran. Det har vi nu ändrat på. Jag tror till och med att klubben blev lite glad över uppmärksamheten på 43-årsdagen och för mig blev det ett äventyr i raden.

Presschefen Joel Barrios med Olimpias senaste trofé, en matchtröja signerad av J-O Kindvall och Tore Cervin som båda spelade matchen om världsmästerskapet. Bucklan står tillgänglig i klubbens souvenirshop så att alla kan ta en selfie.
Himmelsblå rök ur cuplokomotivet Olimpia kan vara en passning till Malmö FF. I övrigt är den svenska klubbens roll väldigt anonym.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s