Calle det vad du vill

Calle Ekdhal, Santiago, Chile.

Gatan är väl bara 300 meter lång där den ligger i Santiagos Recoleta, som spjärnade den emot det gentrifierade Bellavista i öster med sina konstsprayade byggnader, rastabarer och tatuerarverkstäder och de rent asiatiska kvarteren i väster. Det är ett lugnt, småborgerligt grannskap även om fyra unga män delar en flaska whisky på trottoaren i hörnet redan kl tio på lördagsförmiddagen.
Det finns inga skyltar med gatunamnet i någon ände, men jag har tur, gatan får ny beläggning och man gjuter decimetertjocka betongblock som ska bära kvarterstrafiken lång tid framöver.
Två banderoller förkunnar att Calle Gral Ekdhal rustas upp med pengar från Gobierno Regional de Metropolitano och la Municipalidad de Recoleta. Totalt kostar uppdateringen av gatan nästan 110 miljoner pesos (ca 1,4 miljoner SEK).

Naturligtvis stavade han sitt efternamn Ekdahl, kristianstadsgrabben Wilhelm Ekdahl Angelin. Felslaget gör gatan omöjlig att hitta på Google Maps.

Han är knappast profet i sin egen hemstad, men i Chile skrev han med en ambitiös penna ihärdigt in sig i de militärhistoriska annalerna. Jag återkommer till honom någon gång.

När jag ändå är på det här hållet tar jag metron till Ikea och äter Ingvars köttbullar. Enda chansen i Latinamerika. De är okej men bättre i Älmhult. Framförallt de små jävla ärtorna.

Annons

En reaktion på ”Calle det vad du vill

  1. Pingback: Missen i Santiago | Kosmopoliten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s