Prinsen mötte också Andino

Andino Grahn (1934-2019).

Det är rikedom att kunna ta ut en bok ur bokhyllan, bläddra lite hit och dit och hitta något intressant som du inte visste tidigare.

I går kväll var det Prins Wilhelms Skärvor från fyra världsdelar som togs ut ur hyllan. 

Prins Wilhelm var betydelsefull när jag skulle resa till Misionesprovinsen i Argentina för drygt tio år sedan och träffa spillrorna av de så kallade Brasiliensvenskarna, som alltså hamnade i Argentina. Hans Röda jordens svenskar är bland det bästa som skrivits om denna svenska emigration.

Men prinsen reste också på andra håll i Argentina och minsann hittar jag inte ett möte med Bertil Grahn utanför Junín de los Andes i Patagonien också, även om det bara är spridda anteckningar och Grahn inte ens fått förnamn i boken.
Kanske ville han vara lika hemlig som sonen Andino var då jag ramlade in på estancian en marsdag 2010.

Mitt möte med Andino Grahn som var diktatorn Juan Peróns gudson, skriver jag om i min bok Den falske ingenjören och det är dessutom en av dem jag berättar om när jag håller föredrag om svenska spår i Argentina.

Jag visste att Andino var argentinsk mästare i hästpolo men jag kände inte till historien om hur hans pappa Bertil utmanat regementet i Junín på en hästpolomatch, ställt upp sitt lag bestående av honom själv, sonen Andino och döttrarna Birgitta och Astrid. Och vann med 9-1.

Det sade aldrig Andino. Heller.

Här hittar du ett In memoriam.

Den falske ingenjören kan du köpa direkt från mig, eller via nätbokhandeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s