Semester i Patagonien

Det är 158 mil från Buenos Aires till San Martín de los Andes i norra Patagonien, vid Andernas östra utlöpare. Det är på några mil när lika långt som från Smyge till Treriksröset.

Provinsen Neuquén, Patagonien. På väg.

Bara så ni vet att jag visste vad jag gav mig in på. 22 timmar ned blev 25 med bussen från Via Bariloche och bara någon timme kortare hem. Det är ganska mastigt. Jag erkänner. Inte minst då man kollar klockan, ser att den är 17.45 – planerad ankomsttid och samtidigt tittar ut och ser en vägskylt som förkunnar att det är 187 km kvar.

Då är det tur att landskapet är så vansinnigt vackert. Långa rakor, svindlande serpentiner, öde som en västernfilm och ibland, om man har tur, en guanaco – en patagonsk lama – eller en choiquepappa som är ute med ungarna. Choiquen är en liten struts där det faktiskt är pappan som står för barnuppfostran.

Guanacon hann över vägen framför bussen.

De vidsträckta öde vidderna gör att man tvivlar på att det ska finnas något liv alls härute. Det gör det. Först rundar bussen de grusiga gathörnen i Junín de los Andes, där jag bodde några dagar 2010, och fem mil senare rullar man in i San Martín de los Andes.

Det är en stad som ligger i en dalgång som öppnar sig mot väster och sjön Lago Lácar. Här bor knappt 25 ooo invånare men det är en populär turistort. Sommar som vinter, vilket visas av alla skyltar om att man kan hyra skidor, pjäxor eller kajak, allt efter tycke och smak.

San Martín de los Andes.

Jag har fyra dagar här. Ägnar tre av dem åt att vandra till tre olika miradores, utsiktsplatser, som ligger på bergen runt stan. Den första är det riktig vandringsstig genom ursprungsbefolkningens territorium och sedan jag praktiskt taget kravlat sista biten fram, får man lösa en biljett på 400 pesos för sista sträckan av en mapucheflicka.

Dag två går jag söderut, viker av landsvägen och fortsätter uppåt till utsiktsplatsen som ger en skön vy. Vid Lago Lácar ligger en liten badstrand med tydligt badliv. En skylt förkunnar att det är 18,7 grader i vattnet. Tredje dagen heter utsiktsplatsen, som ligger i öster El balcón, balkongen. Den är lättast att nå.

Fjärde dagen är benen lite stumma och när jag upptäcker att samma kort som jag använder på tunnelbanan i Buenos Aires funkar på lokalbussen åker jag iväg en bit ut från stan.

Naturreservatet jag siktat på, med fågelstig, är tyvärr stängt så jag promenerar sakta tillbaka till stan. Varje gång bussen passerar är jag mellan två hållplatser och efter någon timme är jag tillbaka i centrum, svettig och hungrig. Det blir ändå mellan 22 och 25 ooo steg varje dag.

San Martín de los Andes är en oerhört välordnad liten stad om man jämför med BA. Rent och snyggt OCH imponerad blir jag av att alla bilar stannar och släpper fram fotgängare i korsningarna. Det är en lokal regel som gäller.

Det finns en del känsla av europeisk alparkitektur, om det nu finns någon sådan. Mycket i trä, ljus och hårdfernissad furu, höga gavlar och lummigt, med träd, rosenträdgårdar och plazor där bänkarna står i skuggan.

Det är 25-28 grader och molnfritt under mina dagar. Vilket inte säger så mycket om man vet att jag alltid har sol på min semester. Och mycket riktigt, enligt väderrapporten är det 12 grader och regn idag i San Martín de los Andes.

Jag bor i en liten lägenhet. Det finns dusch, kök och kyl och allt som behövs. Jag undviker sovloftet då trappan upp är i enklaste laget och en gammal man ofta behöver upp nån gång på natten. Då är det bra att inte vakna för mycket och att fixa stegen halvtre med ett lass grus i ögonen är utanför min säkerhetszon.

Huset ligger i utkanten av villakvarteren. Det är sju-åtta kvarter till centrum. Jag passerar en bro över en liten å som ringlar sig fram. Stannar och tittar och tänker:

– Det här är ju perfekt biotop för kungsfiskaren.

Men det syns inte till någon fågel alls. Ingen fisk heller. Jag stannar emellertid till varje gång jag passerar bäcken, glor ett tag, och på tredje dagen ser jag hoppande fiskar en 50-60 meter bort. Lyfter blicken och där sitter den – kungsfiskaren. Den låter sig villigt fotograferas och senare på eftermiddagen har den också en kompis på plats.

Den bara satt där, kungsfiskaren.

Det blir kanske min största fågelupplevelse sedan euforin kring den andinska ibisen lagt sig. Första morgonen står det nämligen en ibis i motljus på taket till skolan i kvarteret bredvid och gapar för full hals. Jag blir oerhört glad även om bilderna blir kass. Efter fyra dagar inser jag att den andinska ibisen i San Martín näst intill är att betrakta som ett plågoris. Överallt dyker den upp. Gärna i flockar. De sliter i soporna i en illa stängd soptunna, de struttar runt på badstranden utan att bekymra sig om turisterna eller kommer inflygande över taken i formation ivrigt skrikande och tjoande.

Den andinska ibisen. Exempel på ”city birding”.

I övrigt domineras fågellivet av chimangon, eller chimangocaracaran, en falkliknande rovfågel. Inte så stor, inte så skygg och den finns överallt i stadsmiljön.

Cirkus på torget.

Varje kväll är det hantverksmarknad vid Plaza San Martín. Barnen leker, några killar sparkar boll, han i Messitröja allra mest. Några tjejer cyklar och en ung tonåring tar de första kliven upp på rullbrädan. Ett gäng cirkusartister kommer ännu lite senare och det blir både lindans, påldans och jonglering inför tindrande småungar.

Det finns ett museum där Che Guevara lär ha övernattat då han gjorde sin berömda mc-tur genom Sydamerika och blev radikal. Jag bryr mig inte om att gå dit. Men Ruta 40 som riksvägen heter som löper genom Argentina och är landets svar på Route 66 samlar massor av knuttar och kanske här är den som allra mest berömd.

Livet är gott i San Martín de los Andes och innan man vet ordet av sitter man på bussen igen.

Frukosten på Tío Pacos rekommenderar jag gärna.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s