Hotel del Lago – första delen

Det är kanske inte sant att jag sovit i rummet där Greta Garbo bodde, för hon övernattade inte på det här hotellet. Hon gick bara hit för att dricka kall öl.

Hotel del Lago i San Bernardino var nämligen det första etablissemanget som erbjöd kylskåpskall öl. Det var kanske inte någon sensation för Greta Garbo men i Paraguay var det speciellt.

San Bernardino var för övrigt platsen för landets första bryggeri.

Osvaldo Coda säljer ut lösöret på Hotel del Lago.

Var Greta Garbo överhuvudtaget i Paraguay?

– Oh ja, säger Hotel del Lagos driftige innehavare, Osvaldo Coda, när vi sitter och pratar i den ståtliga matsalen där det överlag österrikiska möblemanget andas Wienersalonger från 1880-talets slut.

Osvaldo tar fram bilden av Garbo som står bland andra kändisar på en av bokhyllorna. Texten under lyder i översättning: Den svenska skådespelerskan besökte Hotel del Lago 1935.

– Hon kom tillsammans med Marlene Dietrich, Joan Crawford och den mexikanske skådespelaren Ramón Novarro, som var den som spelade Ben Hur i första filmen.

Han har gjort sin research, den gode Osvaldo. Han är samlare, envis lokalhistoriker och har jobbat mycket med att marknadsföra och varumärkesintressera ursprungsbefolkningens hantverk. I grunden är han designer och hade en tid ett eget varumärke. När han fick möjlighet att ta över och driva hotellrörelse på Hotel del Lago som stått tomt och övergivet alltför länge tvekade han inte och gick grundligt till väga.

– Jag fick höra folk berätta att Marlene Dietrich hade varit här. Det var kanske mest intressant, San Bernardino är ju en stad som grundats och byggts av tyskar.

– Det fanns de som hade sett henne, fortsätter han.

Så han började forska och hittade en gästbok för Wald Frieden Haus, ett sedan länge bortglömt hotell. Där fanns Marlene Dietrichs signatur – och Greta Garbos!

Osvaldo tog inget för givet utan fotograferade autograferna och skickade dem till Hollywood för bedömning. Han fick svar att det var till synes helt äkta namnteckningar.

Varför åkte de till Paraguay 1935?

Jo, så här ligger det till enligt Osvaldo. Greta Garbo hade en onkel i Asunción. Det vet han alldeles bestämt eftersom han känner en kvinna som heter Gustafsson i huvudstaden och känner väl till sin släkthistoria. Greta och onkeln höll kontakten.

När så Pan American Airways öppnade en flyglinje från New York City till Rio de Janeiro så blev den väldigt populär bland det fina folket i USA. Flygbolaget ville ha publicitet och bjöd helt enkelt kändisar till Rio.

Detta var 1934 och året därpå la de till en linje från Rio till Asunción. Då nappade Greta Garbo, född Gustafsson och såg en möjlighet att hälsa på onkeln i Paraguay. Med sig fick hon väninnan Marlene Dietrich, det var ju mycket tyskar där, och mexikanen Novarro kunde ju språket.

– Trots allt som sagts och skrivits var Dietrich och Garbo goda vänner, och kanske mer än det, säger Osvaldo och ler lite konspiratoriskt bakom de tjocka bågarna.

Wald Frieden Hof var nämligen, till skillnad från Hotel del Lago, ett ganska liberalt ställe. Snarast skulle Osvaldo vilja jämföra det med det vi kallade hippieparadis på 1970-talet. Här gick damerna topless i trädgården och här var 20-talsdekadensen fortfarande i full sving. För samkönade förhållanden var alldeles rätt ställe.

– Allt pekar på att Garbo och Dietrich hade ett förhållande, nästan viskar han.

När de blev törstiga gick de till Hotel del Lagos biergarten och svalkade sig.

Hotel del Lago öppnade 1888 av tysken Wilhelm Weiler. Då fanns ingen stad. Hotellet stod i skogen. San Bernardino har vuxit upp runt hotellet. Det står fortfarande kvar men löper Osvaldos arrende ut och förnyas inte. Han säljer ut lösöret han samlat på sig och slår igen verksamheten i slutet av mars. Vad som händer sedan är okänt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s