Olösta mysterier

Erich von Däniken.

För snart tjugo år sedan besökte jag Mystery Park i Interlaken i Schweiz, intervjuade Erich von Däniken och blev kompis med Clas Svahn som ikväll drar igång en serie om UFO på TV4. Kl 21. Eller på TV4play. I min bok Läsa, resa, dö finns reportaget från mitt möte med von Däniken. Här är ett kort utdrag.

Cheopspyramiden är en av de sju olika teman som tas upp i Mystery Park och kring vilka hela parken är uppbyggd. De andra är Stonehenge, Nazca, Vimana, Maya, Challenge och Contact. Parken i sig är uppbyggd i en cirkel med sju separata paviljonger. Vid varje tema finns en show som rullar vid jämna tider. Alla är olika men bygger på senast möjliga teknik med ljus- ljud- och bildshower i ett hisnande tempo. I Stonehenge är det ett fantastiskt ljusspel med rök och ridåer, i Nazca sitter man över ett golv i glas och flyger själv högt över Anderna där man förbluffas över de formationer och figurer som bara är möjliga att urskilja från luften.
– Vi ska inte vara ett Disneyland. Inte heller ett museum. Vi vill bara ge våra besökare en upplevelse lite utöver det vanliga, säger han, Erich von Däniken.
Hans egen ande svävar över temaparken. Han är ständigt på språng och har alltid ett ord eller två för sina besökare. I sin klarblå kavaj, uppknäppta skjorta och intensiva folklighet påminner han fortfarande om den hotellägare han en gång var på Hotel Rosenhügel i Davos. Sedan skrev han sin första bok, blev bestsellerförfattare och idag har han gett ut ett oräkneligt antal böcker, översatta till alla möjliga språk. Sammanlagt tror han att han sålt mer än 90 miljoner böcker.
Han berättar sin egen historia. Hur han gick i en katolsk internatskola och tvingades översätta Bibeln. I Hesekiel i Gamla Testamentet hittade den unge Erich ett stycke om hur gudarna kom ned från himlen med eld, väsen och metalliskt skrammel.

Jordens mysterier var samlade i Mystery Park.


– Då hade jag inga tankar på utomjordingar, men så blev jag intresserad om också andra religioner hade sådana gudaberättelser.
Var det här bara sagor?
– Det intressanta är att Hesekiel skriver i första person. Det är alltså självupplevt och inget som han refererar från andra källor, tillägger von Dänicken.
Även om han försöker låta bli att besvara sina eviga frågor, inte vill pådyvla någon sina åsikter är han nästan lite manipulativt skicklig i att få åhörare och läsare att tro just det han själv vill tro. Samtidigt har han idag en betydligt större distans till sig själv.
När vi avslutar vårt samtal i det UFO-inspirerade tornkontoret i Mystery Park i Interlaken säger han:
– Egentligen är jag samma dumma galning som för fyrtio år sedan. Men om jag lyckas få några miljoner människor att tänka efter ytterligare ett snäpp så är jag nöjd.
Oavsett den kritikstorm som genom åren vällt över Erich von Däniken om rena felaktigheter, utelämnandet av obekväma fakta som inte rimmar med hans teorier eller egna påhitt och påståenden som är fullkomligt ovetenskapliga, så var Mystery Park absolut värt ett besök. Tyvärr gick parken i konkurs redan året efter vi var där.

Läsa, resa, dö kan du köpa hos Bokus

TV4 ikväll kl 21oo.

Erich von Däniken och Clas Svahn i Interlaken.

Lämna en kommentar